По какво се отличават кафетата арабика и робуста?

Кафето е удоволствие.

Кафето е приятна и вкусна напитка с ободряващ аромат и неповторим вкус и затова не е толкова важно какъв сорт кафе пием или с какви добавки е то. По-важното са емоциите, които получаваме, употребявайки тази напитка.

Но ако намеренията ни по отношение на кафетата са сериозни и дълготрайни, следващата стъпка след удоволствието е да понаучим нещичко и за техните рановидности и как да ги разпознаваме. Съществуват много видове кафеени дървета и храсти, в т.ч. и само от един определен сорт.

Кафе арабика.

Най-популярен е сорта арабика, който има достатъчно мек вкус, а съдържанието на кофеин в него не е голямо, по отношение на другите сортове. Затова повече хора по света имат предвид именно арабиката, когато се споменава думата “кафе” и това не е учудващо, защото около 70% от световното производство е именно от този сорт.

Арабика се отглежда в Етиопия, високо в планините, в условията на променлив климат и достатъчно количество валежи. Отличителна черта на сорта е лекия цитрусов привкус, благодарение на който е трудно да го сбъркаш с друг вид.

Кафе робуста.

Другият популярен сорт сред кафетата е робуста и веднага казваме, че това е доста по-силен сорт, защото в него се съдържа до 2 - 3 пъти повече кофеин, отколкото в арабиката. Робустата се отглежда в долините, но също и в предпланинските райони, като изисква топъл климат, повече дъждове, но без да се наводняват корените.

За родина на сорта робуста може да се счита Конго, откъдето започва да се изнася в големи количества в началото на миналия век, в момент когато е имало крайно ниски добиви от арабиката, почти изцяло унищожена тогава от болест и така нищо не останало за износ.

А хората искат да пият кафе. 

Тук робустата се отличава със своята значително по-голяма устойчивост на болести и други вредители и така запълнила недостига на кафе в световен мащаб, превръщайки се във втория по значение сорт кафеени зърна, днес вече широко известен по целия свят.
-------------------------------------------------

Няма коментари:

Публикуване на коментар