Рецепти за кафе по арабски.

Основни видове кафе.

Два са основните видове кафе - арабика и робуста, но възоснова на тях на всякъде по света хората са измислили свои начини и рецепти за приготвяне на кафе. Така е и с рецептите за кафе по арабски.

Тук и сега ще започнем с първите две рецепти:


Арабско кафе 1:

Загрейте празно джезве, като го подържите на огъня с дъното надолу, а след това го обърнете и го загрейте и от вътре. Когато джезвето се нажежи, сипете в него две лъжички кафе от любимия Ви сорт. Добавете на върха на нож малко сол и горе - долу същото количество захар, но ако обичате кафето сладко, може да увеличите количеството на захарта, според своите изисквания за вкус.

Сега, без да се бавите (за да не изстива), поставете джезвето на огъня и го дръжте докато кафето не започне едва - едва да пуска дим и да излъчва силен аромат. В този момент залейте кафеената смес с кипната вода и отново доведете до кипене, но вече на слаб огън. Готово!

Арабско кафе 2:

Разтопете в тиганче три - четири лъжички захар, докато се превърнат в течна маса с кехлибарен цвят. Залейте карамела с гореща, кипната вода. В загрято джезве сипете  две - три чаени лъжички кафе и го залейте с получената смес. Долейте гореща вода и оставете да кипне. Готово!

Ако сте чели внимателно до тук, със сигурност вече започвате да схващате основната идея на рецептите за кафе по арабски. Оттук нататък, всичко е във Вашите ръце и е само въпрос на време и практика да усвоите процедурите по виртуозност.
-------------------------------------------------

Няма коментари:

Публикуване на коментар