Кафе по виенски (Kafe po vienski).

История на кафето по виенски.

Според историята на кафето по виенски, това е фактически първото кафе, което са започнали да пият европейците и това е станало във Виена. Началото е поставено през 1683 год. От полския търговец Кулчински, който проявил героизъм при освобождаването на Виена от обсадилите я турци.
След прогонването на завоевателите, след тях останали някакви чували с тъмни препечени зърна, за които виенчани нямали никаква представа какво са. Но Кулчински се занимавал с търговия, при което посещавал Близкия изток и щом ги видял, разбрал за какво става дума..
В замяна на заслугите си, той помолил да му дадат 300 чувала кафе на зърна, изоставено от турските войски. Така още през 1684 год. Във Виена се открила първата кафетерия. Естествено, наложило се познатото ни турско кафе да се адаптира към тогавашния европейски вкус, като за целта била добавена захар и мляко.

Какво е виенско кафе?

Е, това е виенското кафе - турско кафе със захар и каймак от мляко в най-различни разновидности и по този начин, вместо турците, то завладяло цяла Европа и към днешна дата е едно от най-известните. Оттогава до днес са се появили многобройни рецепти и разновидности, но основата на технологията на приготвяне, остава една и съща.

И така, най-простата рецепта е следната: 

правите ¾ чаша силно черно кафе, добавяте лъжичка захар, разбърквате и отгоре поставяте добре разбит каймак. Най-честите добавки към тази рецепта са ванилин и настърган (или пръчици) шоколад. Фактически, тези добавки стават почти задължителни за виенското кафе.

Но любителите на тази напитка, по правило, обичат да експериментират с най-различни добавки, като всичко зависи от вкуса, изобретателността и склонността към импровизации, единственото, което е важно, да се придържате към основните правила за приготвяне на виенската напитка, съгласно които тя е съставено от силно кафе, мляко и захар.

Най-напред се прави силно и горещо еспресо. 

В отделна чаша се налива гъсто мляко (евентуално, с добавка на каймак), захар, ванилин и се разбива с миксер до образуването на хубав каймак на фина пяна. Кафето се налива в кафеената чашка до ¾ от височината (с чашките и количеството също може да се варира) и върху него внимателно се допълва чашата с направената пяна, като се внимава да не стане смесване. Отгоре се ръси със настърган шоколад. Ето това е класическата и най-популярната рецепта за кафе по виенски.
Ако сте любители на горчивия (черен, тъмен, натурален) шоколад, още по-добре. Също добре се съчетава с напитката и млечния шоколад. Ако не обичате кафе със захар, в пяната не слагате захар, намалявате ванилина и го пиете горчиво. Поднасянето на такава напитка трябва да става веднага, иначе обема на каймака спада и шоколада започва да се топи.
Други рецепти за приготвяне на кафе по виенски.

Варианти на виенско кафе.

Както казахме вече, виенското кафе има много и много варианти и десетки, а може би и стотици рецепти. Така че не се бойте да експериментирате. В следващите рецепти няма да разглеждаме и повтаряме основата (горе я обяснихме детайлно), а ще се спираме само на специите и странностите.

Рецепта 1: 

Използва се висока чаша, поставя се пяната, а захарта (на прах) се добавя отгоре. Пие се охладено.

Рецепта 2 и 3: 

Веднъж захарта се поставя само в кафето, друг път се поставя само в каймака, а възможни са и комбинации между тези два варианта.

Рецепта 4: 

Настъргана кора от портакал - 1 щипка, канела - 1 щипка, мускатен орех - 1 щипка. Тези три неща се поставят върху пяната.

Рецепта 5: 

Цикория - 2 гр., пудра захар. Тези добавки се слагат в пяната, а самото кафе също се подслажда отделно.

Рецепта 6: 

Канела и какао на вкус. В този случай шоколада се топи в метална чашка, без да загаря, смесва се с каймак, добавя се малко кафе и се разбива на пяна, като се действа бързо, за да не изстива шоколада. Отделно се разбива каймак със захар. Чашките се подгряват и се налива кафето. Отгоре внимателно се поставят, един до друг, двата вида пяна. Поръсва се с канела и какао.

Рецепта 7: 

Пяната се прави с пудра захар и да е повече. Кафето и каймака да са поравно. Поднася се и с чаша вода.

Всички рецепти за кафе по виенски се правят с майсторлък и мерак. 

Импровизациите са добре дошли, но не и изненадите, т.е. преди да почерпите приятелите си с нова разновидност на виенското кафе, първо го опитайте, ако се налага доизкусурете рецептата и тогава поднасяйте.-------------------------------------------------

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Търсене в този блог